- Med dette informasjonspunktet får vi gitt verdifull informasjon om hvorfor vi tar spesielt vare på Børgefjell nasjonalpark og de tre naturreservatene i Fiplingdal, før de besøkende går inn i området, sa Raymond Fagerli, ordfører i Grane kommune - i sin åpningstale. 

Fire kommuner i to fylker deler areal i Børgefjell nasjonalpark. Da informasjonspunktet ble erklært åpnet med å tenne på bålpanna foran gapahuken - var de fire ordførerne i Grane, Røyrvik, Hattfjelldal og Namsskogan hjertelig til stede. 
- Dette har blitt et naturlig stoppunkt for å få informasjon om nasjonalparken, samtidig som landhandelen som samlingspunkt for bygda er betydelig styrket. Det er en viktig del av arbeidet kommunen gjør for å gjøre Grane et godt sted å bo, drive næring i - og besøke, fortsatte Fagerli under åpningstalen. 

SAMARBEIDSPROSJEKT

Det nye informasjonspunktet ved Fiplingdal Landhandel er resultatet av et samarbeid mellom flere aktører: Grane nasjonalparkkommune, nasjonaparkforvalteren for Børgefjell, Statsforvalteren i Nordland, Nordconsult - som har prosjektert det nye landemerke og den lokale entreprenøren Roger Nilsen AS har samarbeidet om dette.
- Det er gøy å se at informasjonspunket ble så fint. Jeg vil rose Nordconsult for å planlegge et så velfungerende sted, godt synlig fra veien. Hele uteområdet med informasjonsskilt, gapahuk, bålplass og sittebenker inviterer de besøkende inn, sier Tore Tødås, nasjonalparkforvalter for Børgefjell nasjonalpark og en av initiativtakerne til prosjektet. Han roser nasjonalparkkommunen Grane sitt engasjement, ønske og vilje til å gjøre informasjon om Børgefjell lett tilgjengelig, og for å utvikle næring ved innfallsportene til parkene. 
- Simskardet, som åpnet i fjor - er et annet eksempel på en innfallsport til Børgefjell nasjonalpark. Der kan de besøkende oppleve den unike naturen, uten å gå inn i selve nasjonalparken, legger han til. 

Begge prosjektene er finansiert i et spleiselag mellom Miljødirektoratet, Statsforvalteren i Nordland og Grane nasjonalparkkommune. 

ET LØFT FOR NÆRBUTIKKEN I BYGDA

Informasjonspunktet gjør at Fiplingdal kan fortsette å være en levende bygd med egen nærbutikk.
- Jeg ser at mange stopper på informasjonspunktet og har merket at flere handler i butikken. De griller og lager seg mat, eller kjøper kaffe og is i butikken som de hygger seg med, mens barna leker, forteller Unni Olsen som driver butikken Fiplingdal Landhandel. Hun forteller om bobiler som stopper, og til og med en turist som gikk Norge på langs - som tilbragte natten ved gapahuken.

- I tillegg har innbyggerne i Fiplingdal og hyttefolket fått en ny møteplass. Det planlegges nå grilling for bygda her. Det nye informasjonspunktet for nasjonalparken betyr mye for oss allerede, sier hun. 

 

Tekst og foto: Grane kommune - HER